fotografie en kampeeruitrusting

In de loop van het jaar krijg ik vaak de vraag welke spullen ik gebruik, of zou adviseren voor fotogafie-, wandel-, en kampeeruitrusting. Dus hier is een lijst van bijna alles wat ik vaak gebruik.

laatst bijgewerkt: 07 Jul 2021

My Intrepid 4x5 large format camera at the Stappersven, Kalmthoutse Heide, Belgium

Fotografie uitrusting

 • Fujifilm X-T1 camera

  Fujifilm X-T1 camera

  Ik kocht deze camera in 2014 en hij heeft me door de jaren heen goed gediend. Uitstekende kleuren en een geweldige look rechtstreeks uit de camera. Een geweldige performer en ik heb nog niet de behoefte gehad om te upgraden. De enige twee nadelen zijn de trage autofocus, maar ik gebruik handmatige focus voor landschappen dus het is niet echt een probleem en de levensduur van de batterij maar dat is opgelost met drie extra batterijen.

 • favorite
  Fujinon XF 10-24mm f/4 wide-angle lens

  Fujinon XF 10-24mm f/4 wide-angle lens

  Optisch een van de beste lenzen in de Fujifilm line-up, relatief klein (vergeleken met mijn vorige kit) en weegt ook nog eens veel minder. Het vervangt de 17-40mm die ik op mijn Canon systeem had. Geen wonder dat het mijn favoriete lens is op het Fujifilm systeem voor landschapsfotografie.

 • Fujinon XF 35mm f/1.4 lens

  Fujinon XF 35mm f/1.4 lens

  Mijn foutief gekochte lens. Ik gebruik hem vrij vaak voor portretten van familie, maar de 35mm op de crop sensor komt min of meer overeen met een nifty fifty op een full frame systeem. Voor mijn soort fotografie zou de XF 23mm f/2 een betere match zijn geweest, equivalent van een 35mm lens op full frame. Dus misschien ga ik deze lens in de toekomst vervangen.

 • Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 kit lens

  Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 kit lens

  Dit is de “kit”-lens, je weet wel, het soort lens dat pro fotografen overslaan in een gebundeld aanbod. En weet je wat? Ze hebben gelijk. Meestal is het van inferieure kwaliteit, maar niet deze! Het is een verbazingwekkende lens voor zijn kleine formaat. Het steekt ver boven zijn klasse uit en het is zo licht dat het deel zou moeten uitmaken van ieders Fujifilm XF collectie.

 • Out of use
  Fujinon XF 56mm f/1.2 lens

  Fujinon XF 56mm f/1.2 lens

  Een geweldige lens voor het fotograferen van portretten (90mm op full frame) met een prachtig bokeh bij wijd open fotograferen, maar sinds mijn fotografie is verschoven van mensen en trouwfotografie naar landschappen, is deze lens in onbruik geraakt. Jammer, want de beeldkwaliteit is super, maar ik heb er niet meer zo veel aan.

 • Sirui T2204XL statief met Sirui balhoofd

  Sirui T2204XL statief met Sirui balhoofd

  Vroeger had ik een zwaar aluminium statief van Manfrotto. Het was groot, superzwaar en je voelde het na een lange dag fotograferen. Mijn vrouw verraste me met een veel lichtere Sirui statiefcombinatie van carbon en sindsdien heb ik de Manfrotto niet meer gebruikt. Dit ding is superlicht en toch stabiel genoeg om in winderige omstandigheden te fotograferen.

 • Minolta Auto Meter IV F light meter

  Minolta Auto Meter IV F light meter

  Een lichte en compacte lichtmeter met geheugen, gemiddelden en controlefuncties. Meet zowel flitslicht als omgevingslicht. Ik heb ook de optionele 5 graden spotmeter, die vrij groot is om kritische landschapsmeting te doen, maar toch kan dienen als extra hulpmiddel. Wordt vooral gebruikt wanneer ik analoog fotografeer.

 • LEE 100mm filter systeem

  LEE 100mm filter systeem

  Ik gebruik een reeks Lee 100mm GND filters samen met een polarisatie-filter en de oude LEE filter houder. Ik gebruik veel liever filters in the field dan dat ik hetzelfde effect probeer te bereiken met nabewerking.

 • Canon FTb QL (analoog)

  Canon FTb QL (analoog)

  De Canon FTb QL is een analoge camera. De enige elektronica is voor de ingebouwde lichtmeter maar vaak gebruik ik een losse lichtmeter. De rest is allemaal handmatig. Ik gebruik hem met een Canon FD 28mm f/2.8 lens. De dichtingsrubbers heb ik al een keer moeten vervangen, maar hij is na al die jaren nog steeds in prima staat.

 • sold
  Yashica Mat-124G (analoog)

  Yashica Mat-124G (analoog)

  De Yashica Mat-124G is een camera die ik in de eerste plaats kocht vanwege zijn uiterlijk en zijn erfgoed. Ik kon echter niet wennen aan de parallax tussen de opname- en de opnamelens en heb hem uiteindelijk niet zo vaak gebruikt als ik had gewild. Daarom heb ik besloten hem te verkopen, in plaats van hem stof te laten verzamelen op een boekenplank.

  Misschien koop ik ooit wel mijn grail camera, namelijk een Hasselblad 500CM of de gelijkwaardige Mamiya RB67 Pro S omdat ik echt hield van de 120mm formaat negatieven in vergelijking met 35mm.

 • sold
  Intrepid 4x5 large format camera (analoog)

  Intrepid 4x5 large format camera (analoog)

  Een geweldig camerasysteem, in combinatie met een Copal 0 sluiter en Fujinon-W 150mm f/5.6 lens. Ik hield van het 4x5 negatief formaat, maar net als mijn Yashica, gebruikte ik deze camera niet vaak genoeg om hem te houden, dus werd hij verkocht.

Verwerking en afdrukken

 • Adobe CC Photography plan

  Adobe CC Photography plan

  Capture One produceert betere RAW conversies en kleuren, maar ik ben al zo’n lange tijd gebruiker van het Adobe Photography Plan (Photoshop en Lightroom) dat ik besloot om in plaats daarvan Iridient X-Transformer te gebruiken, in combinatie met Lightroom als catalogus manager.

 • Iridient X-Transformer

  Iridient X-Transformer

  Fujifilm gebruikt een X-Trans sensor layout waar Lightroom nog steeds moeite mee heeft om deze te decoderen, wat resulteert in vaak vervelende artefacten. Iridient X-Transformer is een veel betere RAW processor, die de RAW bestanden converteert naar DNG.

 • Negative Lab Pro

  Negative Lab Pro

  Hoge kwaliteit negatief conversies binnen Lightroom. Ik gebruik deze plugin niet vaak, omdat ik steeds minder film schiet, maar het is de beste tool om je negatieven te converteren naar een positief.

 • Canon Pro-100s printer

  Canon Pro-100s printer

  Om mijn werk af te drukken, gebruik ik de Canon Pro-100s. Deze produceert kwaliteitsafdrukken tot een formaat van A3+. In de toekomst wil ik misschien upgraden naar de Pro 1000 die tot A2 formaat kan printen, en die ook Lucia (pigment) inkten gebruikt in plaats van dye inkten.

 • Out of use
  Durst M305 Color vergroter

  Durst M305 Color vergroter

  Ik gebruik deze kleurenvergroter meestal als zwart-wit vergroter. Ik heb geen eigen donkere kamer, dus maak ik van mijn kantoor een provisorische donkere kamer. Het is wellicht onnodig om het te vermelden maar tegenwoordig print ik niet vaak nog analoge afdrukken.

Wandel- en kampeeruitrusting

Nog in opbouw.