Overstap van Windows naar Linux

Toen ik twaalf was, rommelde ik wat met MS-DOS. Niet bij mij thuis, want we hadden geen computer. Nee, een van onze buren had een computer. De vader van mijn vriend gebruikte hem om liften te programmeren, maar wij gebruikten hem om Prince of Persia te spelen, naast andere spelletjes die op diskette verkrijgbaar waren.

Mijn IT klas op school gebruikte Windows 3.11 en evolueerde later naar Windows 2000. Thuis, ik denk dat ik dertien of veertien was, kregen we de eerste huiscomputer uitgerust met Windows 95. Dat was het begin van mijn Windows carrière. Later experimenteerde ik met Redhat 4 of 5 maar omdat het me meer dan 3 dagen kostte om de GUI werkend te krijgen, besloot ik dat Linux niets voor mij was. Even terzijde, kun je je voorstellen dat ik Linux op een CD-ROM set in een fysieke winkel moest kopen? Ik denk dat mensen die oud genoeg zijn zich dat kunnen voorstellen, maar jongere generaties kunnen waarschijnlijk nauwelijks geloven dat ik ben opgegroeid in de dial up periode, waarin ik op vrijdag maar maximaal een uur online mocht gaan. Anders zou onze telefoonrekening (te) hoog worden.

Sindsdien heb ik denk ik elke beschikbare versie van Windows gebruikt. Het leek een normale zaak om te doen, je upgrade je Windows wanneer er een nieuwe versie was. Dus 98, Me, 2000, XP, Vista en Windows 10. Eerlijke punten voor Windows, ik had nooit echt een dramatische ervaring met een van de Windows-edities, met uitzondering van de Me (Millenium). Natuurlijk, naarmate de tijd verstreek, heb ik een aantal her-installaties gedaan omdat het systeem traag werd, maar buiten dat ben ik nooit een probleem tegengekomen dat me aan Windows als besturingssysteem deed twijfelen.

Professionele carrière

Tijdens mijn loopbaan, eerst op de universiteit en later op het werk, was het een mengeling van Windows en Mac OS. Tijdens mijn grafisch ontwerp college avontuur, laten we het zo maar noemen, was het Mac OS 9. Toen ik mijn eerste baan kreeg, als ontwikkelaar, gebruikten we ook Macs. Daarna ging ik weer terug naar Windows toen ik voor een reclamebureau ging werken. Spoel een paar banen en jaren door naar het heden en ik ben weer terug op MacOS op de MacBook Pro die ik van mijn werkgever heb gekregen.

Ik denk nog steeds, na het ervaren van beide grote desktop OS’en, dat MacOS nog steeds de beste oplossing biedt. Het is voor mij het beste van twee werelden. De meeste softwareleveranciers (die er toe doen) hebben hun software beschikbaar voor zowel Windows als Mac, terwijl MacOS, gebaseerd op BSD, dezelfde kracht biedt als een Linux server zou hebben.

Windows heeft echter enkele stappen ondernomen om de ervaring op te poetsen met de toevoeging van WSL (Windows Subsystem for Linux). Je kunt nu Ubuntu laten draaien binnen / beschikbaar maken binnen Windows, waardoor je alle geweldige command line tools kunt installeren die je kent van Linux (of MacOS).

Persoonlijke computer

Maar op mijn pc thuis draaide tot voor kort nog Windows 10. De reden waarom ik thuis Windows gebruik is:

  • Mac is te duur - ik denk dat de hardware het geld waard is, maar niet voor puur vrijetijdsgebruik. Ik gebruik mijn machine thuis nauwelijks. Als ik dat doe, is het om af en toe een spelletje te spelen, wat foto’s te bewerken, of op het internet te surfen. Ik kan het niet verantwoorden om +2000 euro uit te geven aan een iMac om enkel dat te doen, als je zelf een goedkoper systeem kan bouwen met betere hardware (beter als in recenter)
  • Hackintosh is ook een optie, maar in alle eerlijkheid, ik ben op die leeftijd gekomen dat ik verwacht dat dingen gewoon werken. Ik wil niet een update doen en dan het hele weekend proberen uit te zoeken waarom iets kapot is.

Maar met de lancering van Windows 11, heb ik de test gedaan en het lijkt erop dat mijn zelfgebouwde systeem niet langer compatibel is, wat logisch is, aangezien ik alle onderdelen ongeveer acht jaar geleden heb gekocht. Het is een AMD Fx-8350 met 8GB RAM en een bescheiden Radeon R7 240/340 GPU. Niets te fancy, zelfs niet op het moment dat ik het bouwde, maar het heeft het sindsdien goed gedaan.

Ik heb gelezen dat er een aantal trucs / hacks zijn om de Windows 11 upgrade tool te laten denken dat je systeem compatibel is en je de upgrade laat doen. Ik heb er een paar geprobeerd maar geen enkele werkte. Zelfs als ze zouden werken, is er geen garantie dat toekomstige updates ook zullen werken.

Microsoft zal Windows 10 tot 2025 blijven ondersteunen met beveiligingsupdates, dat is over drie jaar, maar het feit dat het afloopt, deed me afvragen of ik iets anders kon kiezen en de levensduur van deze weinig gebruikte machine kon verlengen.

Pop OS screenshot](/images/posts/popos-screenshot.jpg) De wallpaper is onderdeel van mijn Gradient blur wallpaper pack

Overschakelen naar Linux

Het eerste probleem dat je zult tegenkomen om Linux eens te proberen is: welke distributie? Het is ook nogal een heet hangijzer. Diversiteit is een goede zaak, maar het Linux-landschap is te gefragmenteerd als je het mij vraagt. Uiteraard kom je de “top” distributieleveranciers tegen: Fedora (Redhat), SuSE, Debian, Ubuntu, enz.

Veel mensen maken de fout, waaronder ikzelf, om een Linux distributie te kiezen op basis van uiterlijk. Maar in een latere fase zul je leren dat je elke distributie er precies zo uit kunt laten zien als elke andere distributie. Je hebt verschillende desktop omgevingen om uit te kiezen, en dan kun je verschillende lettertypes, thema’s en icon packs installeren. Laat je dus niet verleiden door de mooie cover, want die betekent niets! Pas toen mijn systeem al was ingesteld en geconfigureerd, ontdekte ik https://distrochooser.de/.

Want wat belangrijker is dan het uiterlijk, zoals altijd, is wat er onder de motorkap zit: wil je bleeding edge technologie of stabiliteit? Gebruikt u liever vrije software (vrij als in vrijheid van meningsuiting, niet gratis)? Hoe zit het met veiligheid, wilt u alle programma’s in virtuele containers op de achtergrond draaien of niet? Geeft u de voorkeur aan een suite van extra software die meteen wordt geïnstalleerd, of heeft u liever meer controle? Vindt u het prima om propriëtaire stuurprogramma’s te installeren, of moeten die ook open zijn? Het zijn dit soort vragen die je in de richting van een bepaalde distributie zouden moeten sturen.

Mijn uiteindelijke keuze, zelfs voordat ik distrochooser had gebruikt, is Pop!_OS en gelukkig voor mij, was het ook een van de hoogst genoteerde suggesties. Mijn gedachtengang was:

  • Ik had wat ervaring met Debian, maar Debian mist op het randje van nieuwe technologie. Het is super stabiel, rotsvast en ik zou het verkiezen voor een server bijvoorbeeld, maar niet voor mijn desktop omgeving.
  • Ubuntu was een optie, maar ze hebben onlangs wat problemen gehad met privacy-gerelateerde zaken - maar omdat het op Debian gebaseerd is, is het ook een solide keuze en ik vind apt erg goed
  • Arch vond ik moeilijk te configureren en installeren, helemaal mijn fouten neem ik aan, maar ik had het er moeilijk mee toen ik in het verleden met Arch experimenteerde
  • SuSE of Fedora, om de een of andere reden heb ik me nooit aangetrokken tot hen als distro. Vraag me niet waarom, ik kan het niet onder woorden brengen, maar om de een of andere reden hebben ze me nooit aangesproken.

Ik kwam een video tegen van Novaspirit Tech, over Pop!_OS en besloot om het eens te proberen. Ik was aangenaam verrast. Het werkte als een charme op mijn configuratie, het zag er goed uit en ik hou echt van wat System76, het bedrijf achter de distributie, doet of probeert te bereiken. Ik was zelfs zo stoked met deze verfrissende ervaring, dat ik erover gepost heb op Reddit.

Terug naar Windows

Die Reddit post is ongeveer twee jaar oud, maar het heeft niet lang geduurd. Oude gewoonten zijn moeilijk af te leren zeggen ze en ik keerde terug naar Windows. De reden waarom ik ben teruggekeerd naar Windows heeft niets te maken met PopOS maar alles met Adobe. Sinds de middelbare school, gewoon voor de lol, en college (studie grafisch ontwerp) ben ik een Photoshop en Illustrator gebruiker. Later heb ik Lightroom aan de mix toegevoegd en ben ik aan de slag gegaan met After Effects en Premiere voor videobewerking.

Het zijn deze gereedschappen, naast enkele andere, die me naar Windows (of MacOS op mijn werklaptop) hebben doen blijven gaan. Dus dat is het, dat had het einde van dit artikel kunnen zijn, maar dat is het niet. Ik ben namelijk een betaalde abonnee van het fotografie plan van Adobe. Ik denk dat het een fantastische deal is om Photoshop en Lightroom samen in één bundel te hebben voor een betaalbare prijs, als je een professional bent. Ik ben dat niet… althans ik heb deze tools niet op regelmatige basis nodig. De jaren waarin ik elk jaar +5000 foto’s schoot, zijn al lang voorbij. Mijn 2020 bevat 863 items, maar vaak bewaar ik de in camera JPG en RAW formaten naast elkaar, dus je kunt dat aantal gemakkelijk halveren voor werkelijk genomen foto’s. 2021 komt op 470 items. Natuurlijk heeft de uitbraak van het Coronavirus er iets mee te maken, maar zelfs daarvoor nam ik al minder foto’s naarmate het jaar verstreek.

Waren mijn redenen om terug te schakelen naar Windows nog steeds geldig?

Terug naar Pop OS

Dus heb ik mijn SSD opnieuw geformatteerd en Pop OS opnieuw geïnstalleerd. Ik gebruik Photoshop niet (vaak) om het te rechtvaardigen het te houden en als ik het nodig heb, kan ik het altijd op mijn werk systeem gebruiken (gelicenseerd door mijn werkgever). Hetzelfde geldt voor Lightroom. Ik vond RawTherapee echter een uitstekende (tot nu toe) vervanging voor Lightroom. In sommige opzichten is het zelfs beter, omdat het niet gebaseerd is op een catalogus, je loopt niet het risico van een beschadigde catalogus (een keer gebeurd). In feite moest ik voor Lightroom een andere RAW processor gebruiken (Iridient X-Transformer) omdat ik niet echt hield van de manier waarop Lightroom de sensor data renderde. Ik heb deze verscherpingsartefacten niet opgemerkt in RawTherapee.

Wat mis ik dan? Niets! Ik vind het een geweldige ervaring, zelfs in de loop van een paar maanden. Aan sommige dingen moet je gewoon wennen, maar over het algemeen is het een goed OS. Er zijn een paar dingen die ik nog moet uitzoeken:

  1. Ik heb LR/Enfuse gebruikt om meerdere belichtingen samen te voegen. Ik geloof dat ze ImageMagick / Mogrify op de achtergrond gebruiken om beelden samen te voegen. Ik moet dus kijken of ik het handmatig kan doen zonder die plugin
  2. Voor mijn negatieven gebruikte ik vroeger een scan met mijn Fujifilm spiegelloze systeem, en gebruikte NegativeLab Pro om ze om te zetten naar een positief beeld. Dit is natuurlijk een Lightroom plugin en werkt niet op mijn Linux systeem.
  3. Ik heb het afdrukken nog niet geprobeerd - dus ik kan RawTherapee niet beoordelen of vergelijken met Lightroom. Het werken met kleurruimten in Lightroom en ervoor zorgen dat je afdrukken uitkomen zoals verwacht, is nog iets waar ik onder Linux naar moet kijken.

Ik zal dit artikel bijwerken, of eventueel een nieuw bericht maken, mocht er iets aan de situatie veranderen.