Supersnel internet van Telenet

Laat ons eerlijk zijn als men spreekt over internet in België hebben we het in de eerste plaats over Telenet en Belgacom. Om historisch gegroeide redenen hebben we een “shake” van Telenet met internet en digitale televisie. Allemaal goed en wel als het allemaal deftig werkt.

Nu merk ik de laatste dagen vaak op dat het internet vanop onze vaste residentie traag loopt. Buffer van Youtube lijkt een eeuwigheid te duren voor die vol zit, pagina’s openen gaat traag, etc. Gelukkig is Telenet actief op Twitter zodat je snel een antwoord krijgt op al je problemen. Hmm… laatste activiteit van 23u geleden, blijkbaar zijn klanten die in het weekend problemen hebben, aangewezen op telefonish contact.

Snelheid is echter een persoonlijke perceptie. Misschien heb ik wel te hoge verwachtingen. Ik ben immers een snelle internetverbinding van op het werk gewoon. Een snelle blik op de statuspagina van Telenet toont geen problemen.

Al wat er dan nog op zit is een “speedtest” uit te voeren. Bij de speedtest die Telenet zelf aanbiedt, ziet het er allemaal goed uit¹. Maar toch heb ik de indruk dat het internet niet vooruit te branden is vandaag.

Dan maar een onafhankelijk test uitvoeren via speedtest.net, welke misschien een verklaring kan geven waarom ik vind dat het internet traag is. Eerst een test vanuit Antwerpen² en daarna vanuit Eindhoven³.

De resultaten van de onafhankelijke speedtest geven natuurlijk een ander beeld weer. Iets wat ik al had kunnen vermoeden, buikgevoel wordt zoiets wel eens genoemd. Maar waarom toont de Telenet speedtest dan de min of meer de waarden die ik had verwacht? Voor mij zijn er twee dingen duidelijk:

Online support via Twitter is enkel voor de mensen die tijdens de week niet werken. Want na de kantooruren en in het weekend kan je hen via dit kanaal niet bereiken.
De online speedtest van Telenet is alles behalve betrouwbaar.

Dan zullen we maar eens in de zetel kruipen, de televisie aanzetten en hopen dat we morgen terug beschikken over supersnel internet van Telenet.

Ik heb een kijkje genomen op de Telenet verbruiksmonitor. We zitten op 13 GB verbruik. Dus het is geen smallband probleem.
Fibernet40 was ons oorspronkelijk pakket maar nu bestaat er enkel "Fibernet" met 60Mpbs download en 4 Mbps upload.