Canon EF 50mm f1.4

Ik was op zoek naar een kwalitatief 50mm lichtsterk objectief voor de Canon 5D Mark II. Canon zelf heeft daar een mooi assortiment voor: Canon EF 50mm f/1.2 L, Canon EF 50mm f/1.4 en de Canon EF 50mm f/1.8.

De L-variant vind ik te duur voor het doel van de lens. Begrijp me niet verkeerd. Het is een topobjectief van Canon maar gezien het geringe gebruik van de lens niet meteen een optie. Aan het andere eind van het spectrum kan je de f/1.8 vinden. Goedkoop, zeer goedkoop (sub 100 euro) maar dat is er ook aan te merken. Volledig uit plastic vervaardigd en het objectief maakt nog gebruik van het “oude” autofocus systeem. Dat hoor je maar merk je vooral tijdens gebruik. Perfect daartussen bevindt zich dus de Canon EF 50mm f/1.4

Dit is een nog steeds goed betaalbaar objectief, scherp, snel en beschikt over de USM focusmotor die een heel stuk sneller is in vergelijking met de motor uit de f/1.8.

De lens is een beetje zacht op f/1.4 maar wordt scherper (zoals de meeste lenzen) wanneer je het diafragma meer gaat sluiten. Scherp op f/2 en haarscherp vanaf f/2.8. Op de 5D Mark II (of elke andere full frame camera) heb je wel wat donkere stukken in de hoeken omdat er minder licht op valt maar dat is iets wat tegenwoordig perfect bij te werken is in post-productie. Lightroom heeft voor de meeste EF lenzen het profiel bij “lens correction” zitten, waardoor vervormingen en lichtverval in de hoeken “perfect” bijgewerkt kan worden.

Dankzij een diafragma dat is opgebouwd uit 8 gebogen elementen, krijg je een mooie “bokeh” of onscherpte. Als je het onderwerp ver genoeg van de achtergrond brengt, wordt dit een overvloeiende waas van kleuren. Heel mooi, als je dat doel voor ogen had.

Photograph taken with Canon EF 50mm f1.4 lens

Dankzij een diafragma van f/1.4 is deze lens uitermate geschikt voor fotografie binnenshuis of op donkere locaties waar flitsen niet is toegestaan (of niet wenselijk is). Deze lens kan ook gebruikt worden om volledige portretten te maken, zeker op een full frame camera. Op een crop factor camera moet je rekening houden met de crop factor. Zo is deze lens op mijn 400d een 80mm lens – waardoor je al snel toch net iets verder van het onderwerp moet staan.

Het is aangeraden, zeker bij het gebruik van een UV-filter (als bescherming van de lens) om steeds te fotograferen met de (optionele) lenskap (Canon ES-71II). Op die manier voorkom je schittering en interne reflecties.

Canon EF 50mm f1.4 lens