Website statistieken

Op verschillende blogs zijn de statistieken van het voorbije jaar terug te vinden. Ik ga er niet aan mee doen. Enerzijds omdat dit blog pas sinds augustus / september 2007 actief is en anderzijds omdat ik niet denk dat statistieken iets uitmaken voor de bezoeker. Het doet er niet toe of een site 100 of 1000 visitors heeft, zolang de informatie maar bruikbaar is.

Wel laat ik “in mijn kaarten kijken” en doe ik uit de doeken welke tools ik gebruik om het één en ander in ‘t oog te houden.

Wordpress stats

Wordpress.com Stats is de officiële statistiekentool van Wordpress. Je hebt een API key nodig om deze plugin te activeren binnen Wordpress. Handig aan de Wordpress.com Stats plugin is de grafiek die je kan bekijken (per dag, per week of per maand). Ook krijg je een overzicht met betrekking tot Referrers, top pagina’s en posts, zoekmachine resultaten alsook “clicks”.

Statpress

StatPress werd ontwikkeld door Daniele Lippi. Handig aan deze plugin is het opgesplitste overzicht “Visitors, Pageviews, Spiders en Feeds”. Zo kan je bezoekers van geautomatiseerde systemen onderscheiden, heb je een zicht op het aantal inschrijvingen op je RSS feed. StatPress geeft een overzicht van de laatste hits (inclusief IP, bekeken pagina, besturingssysteem en browser). Ook krijg je hier een ovezicht van de laatste zoektermen en referrers, laatste “agents” (= browsers) en laatst bekeken pagina’s. Je kan ook nog een gedetailleerder overzicht oproepen met betrekking tot de “top dagen”, “top search”, landen, zoekmachines, meest bekeken pagina / artikel, etc.

Search Meter

Search Meter doet niet meer of minder dan de naam doet vermoeden. Search Meter geeft je een overzicht naar wat mensen op jouw weblog zochten. Zo is “Canon” het meest gezochte woord op dit blog.

Google Analytics & Google Webmaster Tools

Google Analytics heeft niet zozeer een introductie nodig. Net zoals de andere statistiekenprogramma’s maakt Google Analytics gebruik van JavaScript om bezoekers, trends, etc. bij te houden. De Google Webmaster Tools zijn dan weer van een ander caliber. Je krijgt onder andere meer informatie hoe Google jouw website indexeert. Welke pagina’s ooit werden gevonden door Google en nu niet meer bestaan, mogelijke errors, laatste keer dat Google jouw site / domein heeft doorzocht, etc. Wat ook handig is, is de mogelijkheid om een “site map” in te sturen. Zo vertel je Google zelf welke pagina’s er allemaal te vinden zijn op jouw domein. Voor Wordpress is er een handige plugin die de site map genereert telkens je een nieuw artikel post, namelijk Google XML Sitemaps.

Mint

Een grafisch zeer mooie tool maar die eigenlijk niet meer (of extra) informatie verschaft dan de voorgaande JavaScript tools. Wel leuk is zoals ik al zei de vormgeving alsook het gebruik van AJAX.

Webserver statistieken

Natuurlijk is er ook nog de mogelijkheid om de webserver logs te analyseren. Standaard (op Linux) zijn er twee tools die vaak voorkomen: Webalizer en AWstats. Het voordeel van tools die werken op basis van server logs is dat ze (meestal) een nauwkeuriger beeld kunnen schetsen dan andere (op JavaScript-gebaseerde) tools. Dit komt opdat ze niet afhankelijk zijn van browser (JavaScript al dan niet geactiveerd).

Sommigen vragen zich wellicht af waarom zoveel programma’s / plugins om statistieken te verkrijgen? Wel, uiteraard moet je enige interesse hebben voor statistiek of als je een weblog hebt, schrijf je meestal gericht over aantal zaken. Dan wil je natuurlijk ook weten of mensen die op die zaken zoeken, ook op jouw website terecht komen. (Als dat niet het geval mocht zijn, is het tijd voor wat SEO). Zoals je uit de vorige paragraaf kon afleiden, geven verschillende tools ook verschillende resultaten weer. Door een aantal bronnen te consulteren, krijg je een algemener beeld en kan je de cijfers interpreteren. Op die manier weet je min of meer exact wat gebruikers naar je site brengt, hoe bekent je site is bij de zoekmachines, etc.