project 365: elke dag een beeld

Project 365 is een leuk concept verschenen op Photojojo

Het komt erop neer dat je elke dag een foto maakt. Het onderwerp doet er niet toe (persoonlijke voorkeur). Na een jaar heb je een mooie historiek van alles wat voor jou in dat jaar belangrijk genoeg was om te fotograferen. Het is een goede en leuke manier om alles wat er in je leven gebeurt achteraf te kunnen bekijken. Volgens de originele bedenker, Taylor McKnight, word je er als fotograaf ook beter van omdat je elke dag met iets nieuw moet komen. Je composities worden beter, je belichtingstechnieken creatiever, etc.

6 stappen om “Project 365″ tot een succes te maken. (bron)

  1. Neem je camera overal mee naartoe Overal is echt overal. Als je om brood gaat, cinema, wandelen. Neem altijd een fototoestel mee. Compact-toestellen zijn het handigste (klein en toch enkele basisfuncties) maar een GSM met fototoestel / camera kan ook.
  2. Maak het jezelf gemakkelijk Hoe simpeler het is om je foto’s te publiceren, hoe meer motivatie je hebt om door te zetten in dit project. Taylor geeft dan ook de tips om bestaande platformen te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld Flickr om je beelden online te plaatsen en vervolgens kan je een blog op zetten met Wordpress of bij Blogger.
  3. Wissel van thema Je hoeft natuurlijk niet rond één thema te werken. Maak foto’s van dingen die een bepaalde dag “uniek” maken. Vergeet ook niet (minstens één keer in de maand) een foto van jezelf te nemen, zo kan je je eigen veranderingen ook opvolgen.
  4. Vertel een verhaal Gebruik de functionaliteit van de blog. Schrijf een korte tekst bij elke foto die meer informatie bevat over het beeld, waarom dat beeld, gevoelswaarde, etc. zodat je achteraf de situatie sneller kan thuis brengen.
  5. Niet opgeven Volgens Taylor McKnight is dit het moeilijkste onderdeel van het project. Je zal het beu worden om elke dag een foto te nemen of eens een keertje zonder inspiratie vallen maar daar moet je jezelf over zetten en gewoon verder doen. Hij geeft ook nog de tip om vrienden op de hoogte te brengen van je project. Op die manier krijg je via hen extra motivatie om door te gaan.
  6. Post frequent een foto Het frequent online plaatsen van een beeld is noodzakelijk. Enerzijds om je publiek te behouden en anderzijds om zelf niet overrompeld te worden door het aantal foto’s die je moet verwerken. Post bijvoorbeeld om de twee dagen. Hier haalt Taylor McKnight weer aan dat het enorm belangrijk is om het posten van beelden zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo blijft het leuk en is de drempel een stuk lager.